Sushi

Sushi is heerlijk, daar kunnen we niet omheen toch? 😉 Ik zou het zelf elke dag wel willen eten, zo lekker vind ik het. Toch is elke dag sushi bestellen wel een beetje prijzig. Of woon je net als ik in een gat, en héb je niet eens de optie om sushi te bestellen!

Zelf maken heb je misschien al weleens geprobeerd, het klinkt als een best werkje en aardig wat gepruts – waarbij je dan eindigt met een hoopje rijst waarbij je nog moeite moet doen om te zien dat het voor sushi moet doorgaan 😉 Dan heb je een hoop boodschappen in huis gehaald, heeft het aardig veel tijd gekost en is het best frustrerend als je eindigt met een rammelende maag waarbij je alsnog sushi moet gaan kopen.

Toch kon ik niet laten om het ook eens te proberen en ik heb een manier gevonden om in een handomdraai de perfecte sushirollen op tafel te krijgen!

Zelf sushi maken: dit heb je nodig

Als je zelf sushi gaat maken, is het handig om als eerste te bedenken wat je lekker vindt. Je hebt nu de kans om je eigen favoriete samenstelling te bedenken! Ik heb gebruikgemaakt van onderstaande ingrediënten, waar heerlijke combinaties mee te maken zijn.

zelf sushi maken

Sushivulling
Alle ingrediënten zijn gewoon te koop bij de supermarkt, al kan je ook kijken bij een plaatselijke toko of bij de visboer!

  • Komkommer
  • Zeewier (salade)
  • Avocado
  • Mango
  • Kip
  • Zalm
  • Tonijn
  • Lente-ui

Basisingrediënten
Verder heb je een aantal basisingrediënten nodig om de sushi samen te stellen. Ik ga er even vanuit dat je wel een pan, messen en stokjes in huis hebt 🙂

  • Sushirijst en een scheutje azijn
  • Zeewier (nori, vellen)
  • Matje voor het rollen

Toppings
Daarnaast zijn sausjes en toppings natuurlijk niet weg te denken! Hierbij kan je het ook zo gek maken als je zelf wilt. Ik heb het volgende gebruikt:

  • Sojasaus
  • Mayonaise
  • Gedroogde uitjes
  • Chilipoeder
  • Teriyakisaus
  • Sesamzaad

Hoe maak je sushi?

Tijd om de mouwen op te stropen! Voor het gezelligste tafereel kan je alle ingrediënten alvast snijden en klaarzetten in verschillende bakjes, zodat je de sushi straks kunt beleggen. Eventueel kan je de tonijn, kip en zalm nog verwarmen, het ligt er uiteraard aan wat voor soort ingrediënten je hebt.

Nadat je de sushirijst volgens verpakking hebt klaargemaakt kan je nog wat azijn, zout en suiker toevoegen. Echter had ik nét iets teveel azijn, dus doe het wel met mate 😉

Ik kon de sushi niet perfect krijgen zonder mijn hulpje: de sushiroller! Je legt de roller open en schept de rijst er in. Daarna maak je ruimte voor de vulling en klap je de roller dicht. Vervolgens pers je de vulling samen. Je drukt de rijstrol er eenvoudig uit op je matje, waar je zeewiervel al klaarligt. Je rolt het vel om je rijstrol heen. Daarna snijd je de rol in stukjes en klaar is je eigen sushi!

Uiteindelijk zijn dit mijn sushi-pareltjes geworden:

hoe maak je sushi

Tip: zet ook een bakje met water klaar. De rijst kan wat plakkerig zijn. Ook helpt een beetje water op de uiteinden van de zeewiervellen om de rol goed dicht te maken.

Zelf sushi maken pakket

Je hebt ook al standaard pakketten om zelf sushi te maken. Daar zitten dan ook stokjes bij, messen, het matje en dergelijke. Super handig, maar ik had de rest al in huis. De roller was wel echt onmisbaar!

Heb jij weleens zelf sushi gemaakt? Hier lees je mijn andere recepten.