Thumbnail Get To Know Me Tag

Na mijn communicatiestudie ben ik direct fulltime gaan werken. Met een kersvers diploma op zak tekende ik een contract voor maar liefst 40 uur per week en ik kon aan de bak. We zijn nu alweer bijna drie jaar verder. Omdat ik vrij jong en direct fulltime ben gaan werken, krijg ik regelmatig de vragen: hoe houd je dat vol, wil je niet eerst eens reizen of heb je nog een wel een beetje een leuk leven naast al dat werken?

Daarom lees je in dit persoonlijk blog hoe ik fulltime werken ervaar, hoe ik dit inricht en wat ik hier tot nu toe van heb geleerd. Spoiler: ik heb zeker nog een leuk leven 😉

Werk en privé scheiden moet je leren

Allereerst probeer ik mijn werk zoveel mogelijk te scheiden van mijn eigen leven. Ik werk meestal op kantoor, wat ervoor zorgt dat je daadwerkelijk náár je werk toe rijdt en aan het einde van de dag de deur letterlijk sluit. Op werk gebruik ik een andere telefoon en ben ik er dus ook echt alleen aan het werk. Het heeft mij aardig veel moeite gekost om ook mijn hoofd uit te zetten na een werkdag. Heel veel oefenen, boeken lezen voor tips en een paar trainingen volgen hebben me hiermee geholpen.

Tip: lees ook mijn blogs over slimmer werken met het boek Grip en de lessen uit het boek Fokking druk

“Als je aan je werk denkt, ben je aan het werk”, dus als ik weer eens aan het piekeren of denken ga op mijn vrije avond dan helpt dit zinnetje me direct herinneren dat ik vrij ben en werken nu niet nodig is.

Plannen hoort erbij

Je bent op werk niet alleen met je eigenlijke werk bezig waar je voor bent aangenomen. Het zal niet bij alle functies zo zijn, maar er komen vaak veel meer taken bij. Denk hierbij aan het organiseren van al je taken of het juist proactief bedenken van taken. Ik ben zelf een aardig geboren planner, dus het op orde houden van mijn agenda, de mailbox en alle to-do’s gaat mij aardig eenvoudig af.

8 uur werken is lang

Eerlijk is eerlijk: 8 uur is niet zomaar voorbij. Acht uur full focus werken lukt bijna niemand. Je zult erachter moeten komen hoe je je werkdag zo efficiënt en zo fijn mogelijk voor jezelf kunt inrichten. Zo begin ik bijvoorbeeld heel vroeg (rond half 8), omdat ik weet dat ik in de ochtend de beste concentratie heb. Dan doe ik de meeste en moeilijke klussen, om in de middag voor de spits weer op te kunnen stappen richting huis.

Verder kan ik niet meer zonder mijn noise cancelling koptelefoon en mijn AirPods. Zo kan ik me makkelijk afsluiten voor alle ruis in een drukke kantoortuin. Dat had ik véél eerder moeten doen.

Pauze is net zo belangrijk als werken

Daarnaast is het belangrijk om niet alleen maar door te gaan. Pauzes zijn broodnodig. Zo wandel ik regelmatig een rondje, verzorg ik de planten of doe ik een ander huishoudelijk taakje. Zeker op de dagen die druk en vol zijn met (sociale) afspraken, laad ik op van korte momentjes voor mij alleen – ver weg van mijn laptop.

Bovendien helpt mij deze gedachte dat niet alles in één keer af hoeft. Ik had er een handje van om de eerste dagen van de week hard te werken, waar ik dan aan het einde van de week niet zoveel meer waard was. Ook hierbij geldt: pauze is net zo belangrijk als werken.

Vrije dagen zijn er niet om op te sparen

Het is belangrijk om naast je werk dingen te doen die je leuk vindt. Anders ga je een beetje leven voor je werk, terwijl het eigenlijk andersom is 😉 Lekker chillen na je werk is heerlijk, maar ik probeer ook regelmatig te sporten, mijn vrienden te zien, te werken aan dit blog, boeken te lezen of gewoon lekker te wandelen of nieuwe beauty producten uit te proberen.

Spaar je vrije dagen niet te lang op. Geef jezelf die welverdiende vakantie! Zo ben ik van de zomer heerlijk naar Cannes geweest.

cannes fulltime werken voorbeeld
Vakantie in Cannes (2022)

Ik heb eens de fout gemaakt om negen maanden lang achter elkaar door te werken. Ik had bijna geen concentratie en puf meer aan het einde. Er af en toe op uit gaan is broodnodig!

Jezelf op de eerste plek zetten moet je dus ook zelf doen

Tot slot: wat wil jij? Waar word jij gelukkig van? Waar wil je graag nog verder in ontwikkelen of naartoe groeien? In plaats van het dagelijks uitvoeren van je functie omdat je hier nu eenmaal voor hebt getekend, betekent nog niet dat je regelmatig moet checken of je nog op je juiste plek zit. Je zult dit zelf moeten bepalen, dat gaat niemand anders voor je doen.

Ik overweeg nog weleens om in plaats van 40 uur, 36 of 32 uur te gaan werken. Omdat ik op een plek werk waarbij de werktijden en indeling heel flexibel zijn, vind ik dat ook al heel fijn werken. Werk jij fulltime?