vakantiestemming

Voor veel mensen zal de vakantieperiode nu voorbij zijn, – op een enkele gelukkige na misschien – die de zomer heeft doorgezwoegd en in de nazomer zijn koffers nog pakt. Ondanks dat de meeste mensen weer aan de slag gaan, betekent het niet dat je die vakantie vibes hoeft los te laten. Hier zijn vijf actieve manieren om je vakantiestemming langer vast te houden, zelfs als je weer terug bent in de dagelijkse sleur.

1. Ga aan de slag met een fotoboek

Een fotoboek maken is iets wat we graag willen doen, toch is het een typisch klusje wat vaak blijft liggen. Zeker nu je vakantie nog goed op je netvlies staat, is het aan te raden om direct al die foto’s uit te zoeken en de mooiste pareltjes te bundelen in een fotoboek. Begin eens met het kiezen van een leuk ontwerp (doe inspiratie op op Pinterest) en je krijgt direct de kriebels om aan de slag te gaan. Het hoeft niet snel af, maak bijvoorbeeld bladzijde voor bladzijde als je eens een avondje tijd hebt. Zo kijk je steeds terug naar de foto’s en zorgt dit ervoor dat je je weer even kunt wegdromen naar je vakantie.

Bled vakantiestemming
Mijn achtergrond afbeelding op dit moment

Extra tip: kies een paar foto’s uit je echt het instant vakantiegevoel geven. Stel ze in als achtergrond op je computer of telefoon. Zo word je elke keer dat je je apparaat opent, herinnerd aan je vakantie.

2. Plan direct leuke activiteiten

Als je terugkomt van vakantie en weer direct vol aan de bak gaat, kan je al snel in een gat vallen als je verder niet zoveel leuke dingen doet. Ga daarom direct actief aan de slag om leuke dingen te plannen, zoals het bijpraten van je vrienden op het terras of iets anders waar je blij van wordt. Zo heb je direct weer leuke momenten in je vooruitzicht, wat de dagelijkse sleur vermindert. Overweeg ook eens een weekendje weg in eigen land!

3. Doe je vakantie na

Verder is het goed om eens na te denken wat je nu echt in de vakantiestemming deed komen in je vakantie. Leuke dingen doen? Probeer dat ook eens op een gewone avond in de week te doen, in plaats van alleen leuke activiteiten te plannen of te verwachten in je weekend of je vrije dag. Lekker eten? Probeer thuis wat meer nieuwe recepten uit (maak eens zelf sushi!) en neem eens uitgebreid de tijd om te koken of om uit eten te gaan.

Omgeving verkennen? Neem thuis eens een andere route naar je werk, of wandel eens een andere kant op. Ontdek je eigen omgeving beter, er zijn altijd nog wel leuke plekjes die je nog niet hebt gezien! Bezoek nieuwe restaurants, maak een wandeling in een park dat je nog niet hebt verkend, of probeer een nieuwe hobby uit.

Extra tip: spuit je luchtje nog eens op wat je in de vakantie droeg, dit brengt je direct weer in de zomerse stemming 😉

4. Wees buiten

Ondanks dat er veel verschillende typen vakanties zijn, ben je tijdens je vakantie vaker buiten te vinden. Je geniet van het mooie weer, of dat nu op het strand of tijdens het bezoeken van de natuur is. Probeer na je vakantie ook vaker naar buiten te gaan, door dagelijks even te wandelen of eens op de fiets naar je werk te gaan. Of doe je autoraampje af en toe eens open 😉

5. Verwacht niet teveel

Je vakantiestemming vasthouden begint al met het bewust zijn dat je dit graag wilt vasthouden. Probeer niet direct op te gaan in je dagelijkse routine en doe rustig aan. Meer dingen doen die je leuk vindt of gewoon even lekker Netflixen, in plaats van direct alle moetjes weer gaan afwerken. Stap voor stap terugkomen is voor jezelf fijn, voordat je je weer te snel voorbij loopt en weer te snel toe bent aan een nieuwe vakantie.

Kortom, het vasthouden van je vakantiestemming is zeker mogelijk. Door deze vijf manieren kan je proberen nog even te blijven nagenieten en vooral te achterhalen hoe je de fijne dingen kunt blijven doen!