Curly girl methode

Als je genoeg hebt van pluizig, onhandelbaar haar en liever geen stylingtools wilt gebruiken – maar wél een bos krullen wilt, dan is de Curly Girl Methode misschien wel dé oplossing. Deze haarverzorgingsroutine is speciaal ontworpen voor natuurlijke krullen.

Ik heb zelf een kleine slag in mijn haar, maar absoluut geen krullen. Sinds deze methode heb ik een aardige bos krullen! Ik neem je graag mee hoe het bij mij heeft uitgepakt, welke stappen je moet nemen en welke producten goed werken om je haar tot een mooie bos krullen te transformeren!

Stap 1: zeg vaarwel tegen sulfaten en siliconen

Het eerste en belangrijkste aspect van de Curly Girl Methode is het vermijden van sulfaten en siliconen in je haarproducten. Sulfaten zijn agressieve reinigingsmiddelen die je haar uitdrogen, terwijl siliconen een laagje om je haar vormen dat essentiële voeding blokkeert.

Zo zag bij mij de eerste poging eruit met deze methode

Kies in plaats daarvan voor sulfaatvrije shampoos en siliconenvrije conditioners om je haar te voeden en te hydrateren. Gelukkig is het aanbod in winkels hiervoor steeds uitgebreider heb ik het idee. Ik vind de producten van SheaMoisture heel fijn.

Curly Girl Methode – Geschikte shampoo

Curly Girl Methode – Geschikte conditioner

Stap 2: definieer je krullen met stylingproducten

Nu je je haar hebt gereinigd en geconditioneerd, is het tijd om je krullen te gaan definiëren met stylingproducten. Kies een leave-in conditioner om je haar gehydrateerd te houden en gebruik daarna een stylinggel of -crème om je krullen te vormen en pluis te verminderen.

Verdeel het product gelijkmatig over je haar, knijp (ook wel scrunchen genoemd) voorzichtig en laat het op natuurlijke wijze drogen.

Curly Girl Methode – Geschikte Leave-in Conditioners & Crèmes

Zelf gebruik ik ook nog een mousse om mijn haar te verstevigen. Door enkel het gebruik van conditioners en crèmes kan mijn haar anders net wat te glad worden.

Bonustips bij deze stap
Zorg dat je haar goed nat is bij het scrunchen van je haar. Maak het niet eerst droog met een handdoek, maar kneed de crèmes er direct goed in. Blijf net zo lang knijpen (het liefste met je haar ondersteboven, buig bijvoorbeeld voorover) totdat je al een kruleffect ziet ontstaan in je natte haar. Zorg ook dat je de bovenste plukken van je haar meeneemt.

Stap 3: vermijd hitte en drogen

Krullend haar is van nature kwetsbaar, dus vermijd het gebruik van hitteapparaten zoals föhns, stijltangen en krultangen. Laat je haar in plaats daarvan op natuurlijke wijze drogen of gebruik een diffuser om je krullen te drogen zonder ze te verstoren. Ik vind de diffuser een mooi effect geven en dit zorgt ervoor dat de krul er goed in blijft zitten. Zeker als ik op zijn kop föhn en de diffuser zo ook goed in mijn haar kan scrunchen, geeft dit een mooi effect. Ik gebruik de föhn van Carmen:

Nadat je met krullen hebt geslapen, kun je je krullen wat losschudden, weer nat maken, eventueel wat nieuwe crème aanbrengen en de diffuser er weer doorheen halen of het aan de lucht laten opdrogen.

Extra tip: slaap op zijden of satijnen kussenslopen

Katoenen kussenslopen kunnen wrijving veroorzaken en je krullen verwarren, wat resulteert in pluis en klitten. Kies in plaats daarvan voor zijden of satijnen kussenslopen om je krullen vrij te laten glijden en ze in topconditie te houden terwijl je slaapt.

Met deze eenvoudige stappen kan je de krullen krijgen die je graag wilt! Onthoud dat de Curly Girl Methode even oefenen is en dat je haar ook even moet wennen. Wees dus geduldig en geef je haar de liefde en zorg die het verdient 🙂 Veel plezier met je nieuwe prachtige, gezonde krullen!

Hier lees je mijn eerder blogs over haartips: