vakantie in Slovenie

“Op vakantie naar Slovenië? Wat moet je daar doen dan?” Een opmerking die ik de afgelopen maanden kreeg als ik enthousiast vertelde dat er deze zomer een 10-daagse vakantie in Slovenië op de planning stond. Ik ben nog enthousiaster teruggekomen dan ik al was: wat een ontzettend mooi en nog ontontdekt vakantieland! Ik neem je graag mee in de reis die ik heb gemaakt, met de mooiste uitgelichte plekjes!

Mooie plekken Slovenië

Er zijn talloze mooie plekken te vinden, zowel in Slovenië zelf als plaatsen erom heen. Ik heb zelf deze route gemaakt, en dus meerdere mooie plekken kunnen zien!

Route Slovenië

Het meer van Bled

Te beginnen bij het meer van Bled. Wat zo gewoon klinkt, maar daar waar ik mijn ogen heb uitgekeken. Het wordt dan ook niet voor niets het mooiste meer van Slovenië genoemd.

Het meer van Bled
Het meer van Bled

Het meer ligt midden in de bergen, en met een eiland met een kerkje in het midden ziet het eruit als een sprookje. Ik ben er zelf naar toe gevaren, maar je kunt er eventueel ook naar toe zwemmen. Bled ligt bovenin Slovenië, tegen Oostenrijk aan.

Hoofdstad Ljubljana

Een stad die bijna niet uit te spreken is; de hoofdstad van Slovenië. Ook meteen de grootste stad van het land, waar een rivier doorheen loopt.

Ljubljana
Hoofdstad Ljubljana vanaf het water

Leuk om een rondvaart te maken, zodat je alle highlights vanaf het water kunt zien. Met bruggetjes over het water, marktpleintjes en de culturele bouwwerken is deze stad zeker het bezoeken waard.

Grotten van Postonja

Als je Slovenië bezoekt, omtkom je er niet aan om de grotten in te duiken. De Grotten van Postanja bestaan uit een lang grottenstelsel waar je zelfs met een treintje doorheen kunt rijden. Ook kun je er uren doorheen wandelen, gezien de grotten maar liefst ruim 20.000 meter lang zijn!

Grotten van Postonja
In de grotten van Postanja

Het kasteel Predjama ligt ook in het grottenpark van Postojna, te midden van de kliffen. Het is zelfs een van de tien meest fascinerende (Middeleeuwse) kastelen van de wereld, indrukwekkend om te zien!

Kasteel Predjama
Kasteel Predjama

Triëst

Daarnaast heb ik een buitenlands uitstapje gemaakt naar Italië. Triëst ligt ten oosten van Venetië en heel dicht bij Slovenië. Eerst heb ik Kasteel Miramare bewonderd, met een prachtig uitzicht over de zee.

Kasteel MiraMara
Kasteel Miramare vanaf het water

Daarna ben ik met de boot verder gegaan naar de stad zelf. Lekker slenteren over het Tartiniplein en door de hele stad inclusief Italiaanse koffie & pasta was een heerlijke vakantiedag!

Piran

Piran was de plaats waar ik verbleef. Dit is een havenstad en een pittoresk plaatsje. Leuk om de kasteelmuren te bewonderen, waarbij je het uitzicht over de hele stad kunt zien.

Piran
Uitzicht vanaf de kasteelmuren over Piran

Bovendien kun je de dolfijnen vanuit de kust zien zwemmen of natuurlijk zelf een duik in de zee nemen.

Portorož 

Portorož is ook een kustplaats en een meer toeristische stad dan Piran. Waar Slovenië nog amper toerisme kent, is deze plaats al wel wat bekender aan het worden onder toeristen. Er zijn dan ook veel leuke winkels, barretjes en eetgelegenheden te vinden.

Auqacolors

De laatste dag heb ik doorgebracht in het waterpark Aqauacolors, gelegen in Kroatië. Een dag waar je uren kunt doorbrengen op de hoogste glijbanen, zwembaden, bubbels en zelfs een onderwaterbar.

Ik zou zo nog eens teruggaan voor een vakantie in Slovenië, er is nog zoveel te zien en te ontdekken! Ik vond het zelf een perfecte mix van cultuur, natuur, actieve & chill vakantie. Een aanrader, zeker nu het nog aardig onbekend is!

Hier lees je meer over mijn reizen: