Boek

We zijn allemaal “fokking druk”. Ik sta zelf ook aardig bekend als iemand die snel stress heeft en ben altijd bezig met lijstjes en planning. Toen een collega mij dit boek tipte, ben ik dan ook meteen het boek ingedoken. Kan jij ook wel wat rust in je koppie gebruiken? Hierbij deel ik de grootste lessen uit het boek waar ik tot op de dag van vandaag veel aan heb.

Ik heb al aardig wat boeken verslonden in deze categorie. De tips uit de boeken Getting Things Done van David Allen en Grip van Rick Pastoor kan ik inmiddels dromen en direct toepassen in de praktijk. Ook het boek Focus van Mark Tigchelaar zijn must-reads als het gaat om persoonlijke ontwikkeling, productiviteit én creativiteit.

Fokking druk past perfect in dit rijtje! Vier lessen die mij het meeste aanspraken:

E-mail is een to-do-lijst voor jou, maar dan beheerd door andere mensen

Mijn mailbox en ik zijn zowel vrienden als vijanden. Aan de ene kant beheer ik al mijn communicatie netjes in mapjes gesorteerd en weet ik precies waar ik mee bezig ben. Aan de andere kant is het een dagelijkse, wekelijkse en eigenlijk zelfs maandelijks strijd om de mailbox leeg te krijgen. “Je bent klaar, je hoeft helemaal niets meer te doen” is de meest voldane boodschap die in beeld komt om je laptop mee dicht te klappen na een lange dag. Dat je eigenlijk een soort assistent bent van andere mensen – zoals ik in het boek las – kwam binnen.

Je hebt geen invloed hoeveel mails je krijgt en van wie. Maar je hebt wél invloed hoe je hiermee omgaat! Inmiddels neem ik mijn mailbox een stuk minder serieus en komt het op de laatste plek. Vaak zijn problemen inmiddels al opgelost en voor echt prangende of dringende vragen weten mensen me wel op andere manieren te vinden.

Vrij weinig dingen hoeven perfect te zijn

Als je net als ik een wat perfectionische aard hebt, is deze les ook een binnenkomer. Goed is goed genoeg! De laatste perfecte slag kost in verhouding zoveel tijd en moeite. Iets wat je stiekem wel weet, maar toch weer even opgefrist wordt 🙂

Als jij geen keuzes maakt, doet iemand anders het wel voor je

Deze komt een stukje overeen met de mailbox. Als jij zelf niet precies weet wat je wilt gaan doen op een dag of in een week, dan bepaalt iemand anders het wel voor je. Je wordt gebeld, of je gaat in op de waan van de dag. Door zelf in de lead te zijn, ben je proactief en maak je keuzes die goed voor jóu zijn.

We zijn niet alleen maar een brein op pootjes

Mezelf kennende, in drukke periodes ben ik een kip zonder kop. Alles moet gehaast en snel. Alsof je in een trein zit waar je niet meer uit kunt stappen. Hoe moeilijk het ook is, je zult ook lief voor jezelf moeten en willen zijn. Uiteindelijk brengt je lichaam je overal naar toe. Zonder ben je nergens. Dus een warm bad, een heerlijke wandeling of een ontspannend uitje: vergeet geen me-time in te plannen!

Sinds ik dit boek heb gelezen herken ik steeds beter waar de onrust bij mij persoonlijk vandaan komt en word ik met de neus op de feiten gedrukt als ik deze tips weer kan gebruiken. “Fokking druk” zijn is niét nodig 🙂