Thumbnail studeren

Het is lente! En dat betekent niet alleen dat ik dit blog op een zonnige avond vanuit mijn tuin schrijf, maar ook dat het voor veel scholieren tijd is om serieus na te gaan denken over een geschikte vervolgopleiding. Zelf heb ik de studie Communicatie gedaan en het leek me leuk om in een persoonlijk blog eens stil te staan bij mijn ervaring. Wil jij misschien Communicatie studeren? Dan hoop ik dat je iets hebt aan mijn verhaal.

Ik heb in juli mijn papiertje opgehaald na vier jaar studeren – en daarom wil ik van tevoren graag benadrukken dat er inmiddels al veel veranderd kan zijn als je nu aan het eerste jaar begint. Ook verschilt het aanbod per hogeschool. Ik heb de hbo-opleiding Communicatie gevolgd op de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen, maar ik weet dat de opleiding inmiddels in een nieuw jasje is gestoken. Bovendien ervaart iedereen een studie weer anders, dus nogmaals: dit is mijn persoonlijke verhaal en weet dat het voor jou anders kan zijn 🙂

Ik kreeg en krijg van bijvoorbeeld vriendinnen regelmatig vragen over dit onderwerp, dus ik heb dit blog ook opgedeeld in een aantal vragen om er wat structuur in te houden 😉

Studie Communicatie: Q&A

Wist je van tevoren dat je iets met Communicatie wilde?

Nee, absoluut niet. Ik volgde een heel ander profiel op de middelbare school en wilde altijd juf worden. Ik was wel altijd bezig met verhaaltjes schrijven, ook had ik als kind al een eigen WordPress website. Daarnaast vond ik spreekbeurten & presentaties geven altijd heel leuk, las ik veel boeken, had ik nooit problemen met Nederlands- en taalopdrachten en was ik een echte planner en regelaar.

Achteraf gezien was het dus wel duidelijk, maar op het moment van kiezen totaal niet. Omdat het niet bij mijn vakkenpakket paste, ik altijd riep dat ik juf of docent wilde worden en omdat deze richting helemaal niet in mijn familie voorkomt, was het best een bijzondere keuze.

Hoe kwam je tot de studie Communicatie?

Ik deed veel online testjes, maar daar komen altijd dingen uit zoals piloot of andere vrij bijzondere beroepen 😉 Ik oriënteerde me vooral veel online, op websites van hogescholen. Ook heb ik de HBO Kennisgids, waar alle opleidingen in staan, van A – Z doorgebladerd. Alles wat ik tegenkwam en wat mogelijk een geschikte studie zou zijn, noteerde ik.

Daarbij kwam dat ik goed om mij heen keek. Wat deden anderen – en wat vonden anderen bij mij passen? Van Voeding & Diëtetiek tot Sport en van Frans docent tot Communicatie: ik vond alles leuk en dat was dan ook het moment om open dagen te gaan bezoeken en die stands langs te gaan. Dat helpt je schrappen: je ziet namelijk ook dingen die je toch niet wilt. Bij mij was het al snel duidelijk dat Communicatie echt wel bij mij zou passen. Toen heb ik een meeloopdag op de HAN gevolgd en daarna heb ik me ingeschreven!

Denk je dat dit dé opleiding voor jou is geweest?

Ja, ik heb nooit getwijfeld of dit echt iets voor mij zou zijn. Ik wist dat het bij me paste, en omdat de opleiding heel breed is kreeg je van alles wat mee. Dat maakte het bovendien afwisselend – en daar houd ik wel van! Als ik me nu weer zou moeten oriënteren zou ik denk weer voor Communicatie kiezen. Ik zou ook geen vervolgstudie willen doen, omdat ik heb geleerd dat je het meeste en het snelste in de praktijk leert.

Wat vond je het leukste aan Communicatie studeren?

Dat je op veel gebieden leerde: communicatie, marketing, social media, branding, pr, projectmanagement, een stukje design en nog veel meer. Nadeel is dat je nooit heel hard de diepte in ging, maar de combinatie maakte het voor mij erg interessant. Het leukste vond ik dan ook een project aanpakken in een klein groepje en een opdracht tot in de puntjes uitwerken waarbij alles “klopte”.

Ook vond ik het direct werken voor “echte” opdrachtgevers uit de praktijk fijn – én de de twee stages van een halfjaar. Dan leer je in één klap ontzettend veel en zie je hoe Communicatie in de praktijk werkt.

Wat vond je niet leuk aan Communicatie studeren?

Het was heel veel samenwerken, ik vond een opdracht alleen doen soms ook erg fijn en dat miste ik soms. Ook kreeg ik nog wat economie en dat vond ik wat minder…

Ik vond een gewone lesdag altijd het fijnste, ik had ook niet zoveel met projectweken of bijzondere opdrachten.

Een groot nadeel vond ik dat de opleiding net niet recent genoeg was. Ik kreeg amper les over online (marketing), terwijl dat wel belangrijk is. Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn stages bij een online marketingbureau te lopen en zelf hierover te leren. Inmiddels is de opleiding naar mijn weten verbeterd en zal dat op andere scholen hopelijk ook zo zijn.

Wat doe je nu met alles wat je hebt geleerd?

Ik werk nu in de online marketing, dus ik ben niet zozeer gaan werken als communicatiemedewerker of -adviseur. Dat betekent niet dat ik de kennis niet gebruik, ik zie veel terugkomen. Wel in een wat praktische vorm, niet zozeer het gebruik van modellen en theorieën. In het echt gaat het voor mij gevoel wat sneller en uit het minder snel in het schrijven van plannen. Gewoon doen 😉

Ik hield zelf niet zo van studeren, maar vond vooral werken en stage lopen erg leuk. Nu ik fulltime werk is dat gelukkig nog steeds zo en mis ik het studentenleven helemaal niet. Toch ben ik heel blij dat ik een hbo-diploma in de pocket heb en dat ik met deze studie zoveel kanten op kan gaan. Daarom zou ik je graag willen meegeven dat je echt moet kiezen wat jíj leuk vindt en wat jou gelukkig maakt.

Zou jij misschien Communicatie willen gaan studeren? Of heb je dit al gedaan? Ik ben benieuwd wat jij ervan vond. Heb jij nog vragen over de studie Communicatie? Laat dan gerust een berichtje achter!