Thumbnail Beat the Microbead

Wist je dat er maar liefst meer dan 500 microplastic ingrediënten worden verwerkt in cosmetica en verzorgingsproducten? PLASTIC? In je make-up? Huh? Dat is het eerste wat ik dacht toen ik hoorde over de app Beat the Microbead. Microbeads zijn een soort microplastic en zoals je waarschijnlijk al vermoedt, is dit niet goed voor het milieu.

Er zijn gelukkig merken die geen gebruikmaken van microplastic in hun producten – en die verdienen dan ook het “Zero Plastic Inside Logo”. Maar hoe weet je precies in welke producten dit voorkomt? En hoe kunnen we dit verbeteren met zijn allen?

Beat the microbead app

The Plastic Soup Foundation heeft een Beat the Microbead campagne opgezet waarin ze onder andere tools willen aanreiken die wij als consumenten eenvoudig kunnen raadplegen om hierin een steentje bij te dragen. Daar is deze app perfect voor gemaakt. Overigens geen #spon, maar puur een fan van deze app die ik heb ontdekt!

Beat the Microbead: hoe werkt het?

Het werkt gelukkig heel eenvoudig. Je downloadt de app en dan kan je direct beginnen. De eerste stap is om een product te scannen. De Beat the Microbead app gebruikt speciale technologie, wat de tekst op de foto herkent en dit scant op microplastic ingrediënten.

Daarna zie je direct de uitslag. De uitslag bestaat uit 4 opties: rood, oranje, groen en zero. Het verschil tussen groen en zero is dat bij groen je specifieke product geen microplastic bevat, maar dat het merk van je product niet volledig microplasticvrij is.

Met behulp van de uitslag kan je de database verrijken met nieuwe informatie. Op deze manier helpen we dus met elkaar om microplastic te vermijden.

Database verrijken beat the microbead

Ik vind het echt een heel tof en goed concept, dus ik sta tegenwoordig in de winkel tussen de schappen mijn verzorgingsproducten te scannen 😉 Mocht je er meer over willen lezen, dan kan dat hier. Ken jij de app al?