auto accessoires

Toen ik een auto kocht was mijn bankrekening een stuk lichter, maar ik kon mijn geluk niet op met mijn eerste autootje ๐Ÿ™‚ Ook ben ik direct losgegaan met autogeurtjes, leuke kussentjes en nog veel meer leuke auto accessoires. Bovendien vroeg ik me af: wat moet je nu eigenlijk verplicht in je auto hebben? En wat is handig om in je auto te hebben? Daarom heb ik een overzichtje gemaakt met alle auto accessoires die niet mogen ontbreken in jouw auto.

Wat moet je verplicht je in je auto hebben?

Toen ik afgelopen zomer op vakantie ging naar Cannes, dacht ik eerst met de auto te gaan. Toen viel het me op dat er in het buitenland veel meer regels waren rondom auto accessoires. In Nederland is dit niet het geval. Eigenlijk heb je alleen je rijbewijs en kentekenbewijs nodig als je op de weg bent.

Al is het wel zo dat je in bepaalde omstandigheden wel aan regels moet voldoen. Zo heb je als je alarmlichten het niet doen, wel verplicht een gevarendriehoek nodig. Ook zijn je autopapieren en verzekeringsdocumenten natuurlijk handig om bij je te hebben. Maar verplichte auto accessoires zijn er niet! Kleine disclaimer: op verplichte items kan natuurlijk de wetgeving veranderen, dit is wat ik voor nu heb gevonden aan informatie.

Handige auto accessoires

Op de vraag: “wat is handig om in de auto te hebben?”, kan ik je een veel uitgebreider antwoord geven. Ik heb dan ook nog eens een smak geld uitgegeven aan veel van onderstaande auto accessoires.

Wat is handig om in je auto te hebben?

Autopapieren

 1. Verzekeringspapieren
  Vergeet ook niet de telefoonnummers van je verzekering of pechhulp in je telefoon op te slaan!
 2. Europees Schadeformulier
  Altijd handig om bij je te hebben, mocht je een aanrijding krijgen. Ik heb zelf die van de ANWB gedownload.
 3. APK-keuringsrapport
  Ik heb zelf de nieuwste versie van mijn keuring altijd bij me.
 4. Autodocumenten
  Het boekje over je eigen auto is altijd handig om bij je te hebben. Zo heb ik eens gekeken naar het instellen van mijn koplampen, omdat ik merkte dat auto’s naar me seinde. Toen was het heel fijn om het boekje bij me te hebben om te kijken hoe ik dit kon veranderen. Ook bewaar ik in dit boekje het APK-keuringsrapport en andere bovenstaande papieren.

Veiligheidsspullen

 1. Reservelampjes
  Lamp kapot? Daar kan je een boete voor krijgen. Ik heb daarom altijd een aantal reservelampjes in mijn auto liggen. Mocht het onderweg gebeuren, dan kan je direct aan de slag. Lijkt misschien wat minder “noodzakelijk”, maar in dichte mist kan dit echt levensgevaarlijk zijn.
 2. Veiligheidshesje
  Hiervoor heb ik een veiligheidspakket in mijn auto liggen, waar allerlei veiligheidsspullen inzitten. Denk aan een deken, hesje, EHBO et cetera.
 3. Warme deken
  Er zit vaak al iets van een deken in een standaard pakket, maar een deken is echt wel aan te raden. Mocht je autopech krijgen, of je verwarming stopt er mee terwijl het hard vriest, er word iemand onwel: jij hebt iets bij je.
 4. EHBO-doos
  Hier heb ik ook een standaard pakketje voor. Altijd handig!
 5. Life hammer
  Zit vaak wel al standaard in je auto, maar niet altijd!
 6. Reservewiel en reparatiekit
  Check even of er een wiel in je kofferbak ligt en of je er wel bijbehorende spullen voor hebt.
 7. Brandblusser
  In het buitenland vaak wel verplicht, kan handig zijn natuurlijk.
 8. Sleep- en accukabels
  Heb ik zelf niet, ik kijk anderen lief aan ๐Ÿ˜‰ Al weleens nodig gehad en dan ben je maar wat blij dat mensen dit bij zich hebben.
 9. Vloeistoffen
  Altijd goed om koelvloeistof, ruitenwisservloeistof en motorolie bij je te hebben in geval van nood!

Veelgebruikte auto accessoires

 1. Navigatiehouder
  Niet iedereen heeft een ingebouwde navigatie, gelukkig zijn er altijd fijne navigatiehouders voor je telefoon te vinden. Let er wel op dat ze echt goed stevig zijn te bevestigen. In elke auto is dit weer anders. Ik heb er zelf eentje met een zuignap op het raam bevestigd.
 2. Telefoonoplader (of kabeltje) & sigarettenaansteker
  Echt onmisbaar, zeker als je je telefoon gebruikt voor navigatie.
 3. Raamwisser
  Super handig als je auto beslagen is aan de binnen- of buitenkant. Ik heb zelf ook al tijd wat doeken in mijn auto liggen, om bijvoorbeeld vochtige autospiegels mee af te nemen.
 4. IJskrabber
  Kies een scherpe, ga niet af op de goedkoopste. Lesson learned ๐Ÿ™‚ Ik gebruik deze.
 5. Vriesdeken / afdekhoes
  Ik ben zelf echt mega happy met mijn afdekhoes. Vriesdekens waaien snel kapot. Sinds ik een afdekhoes heb die ook nog eens mijn bestuurdersraam afdekt, kan ik zoveel sneller wegrijden in de winter!
 6. Parkeerschijf
  Yep, die krijg je er niet zomaar bij. Al is het de vraag of die je deze tegenwoordig nog nodig hebt.

Vergeten auto accessoires

 1. Zonnebril
  Leg een zonnebril in je auto. Die vergeet ik zรณ vaak. Als je een gewone bril gebruikt, dan is een reservebril ook aan te raden.
 2. Zaklamp
  Je hebt je telefoon niet altijd mee en die kan leeg zijn. Safety first!
 3. Paraplu
  Koop een mini en leg die in een zijvakje. Al vaak gebruikt.
 4. Contant geld
  Niet teveel, niet in het zicht. Maar altijd handig voor parkeerautomaten of in nood bij tankstations. Al ga je daar waarschijnlijk anno 2022 niet je tank mee kunnen betalen ๐Ÿ˜‰
 5. Schoonmaak- en zakdoekjes
 6. Handgel
  Vieze handen van je auto of iets wat je hebt gegeten of gedronken: jij maakt ze zo weer schoon.
 7. Toiletpapier
  Die vergeet je snel. Redder in nood.
 8. Pen en papier
  Leuk zo’n schadeformulier, maar hoe ga je die invullen?
 9. Flesje water
 10. Vochtvreter
  Ik kan niet zonder een vochtvreter, zeker niet in de herfst en winter. Er zijn veel verschillende varianten van, ik vind dit kussentje heel fijn werken. Zodra de kleur verandert, weet je dat er veel vocht in je auto is gekomen wat het kussentje heeft opgenomen. Je legt het kussentje in de magnetron voor een paar minuten, en de kleur is weer veranderd. Bij mij werkt dit top, veel minder last van aangeslagen ramen. Bij mij werkten de andere vochtvreters niet zo goed en je weet direct of hij vol is of niet.

Leuke auto accessoires

Dan zijn we eindelijk bij de categorie leuke auto accessoires! Daar kan je natuurlijk hรฉlemaal in losgaan. Van tijgervelletjes als automatten, tot knalroze sturen en ledstrips tot etuis voor autopapieren. Ik houd het bij mijn twee favorieten ๐Ÿ™‚

 1. Autogeurtje
  Ik geniet wel van een autogeurtje, tot nu toe ben ik het meeste fan van Rituals geurtjes.
 2. Reisbeker
  In de ochtendspits nip ik van mijn eerste koffietje uit mijn fancy reisbeker!

Dat was het rijtje aan auto accessoires! Hopelijk heb je wat gehad aan deze lijst en kan je zo op en top veilig en uitgerust de weg op!

Auto accessoires kopen

Ik heb zelf het meeste op Bol.com besteld. Hierbij wat handige linkjes: