Ontbijtje.

Sta jij je soms ook te verbazen als je op de weegschaal staat? Ik regelmatig. Maar de afgelopen keer juist vanuit de positieve kant: ik heb mijn streefgewicht behaald! Ik ben precies zeven kilo afgevallen. Ik ben geen specialist, maar toch lijkt het me leuk om mijn tips te delen in dit blog: 7 tips om 7 kilo af te vallen!

1. Zoek de beweging op in dagelijkse routines

Eerlijk is eerlijk, je zit niet te wachten op de tip om je vier keer per week af te trainen in de sportschool. Dan heb ik goed nieuws voor je: dat heb ik ook niet gedaan. Ik ben trouw elke week 1 – 2 keer gaan sporten, maar dit deed ik daarvoor ook. Dus daarin heb ik niets veranderd. Echter ben ik wel meer beweging gaan opzoeken in dagelijkse routines.

Denk hierbij aan:

  • de trap pakken in plaats van de lift;
  • de auto (of fiets) net wat verder parkeren en een stuk lopen;
  • een telefoontje al wandelend plegen
  • af en toe staand werken;
  • een blokje om als pauze of een wandelende boodschap doen.

2. Drink de hele dag door

Drink lekker de hele dag door om je een vol gevoel te geven. En dan heb ik het vooral over water natuurlijk 😉 Ik drink zelf verder alleen thee, zwarte koffie en af en toe zero frisdrank – dus deze is voor mij makkelijk vol te houden. Wel kon ik nog wat meer water drinken. Ik had me voorgenomen elke dag minimaal 1 flesje (500 ml) leeg te drinken. Af en toe dacht ik er niet aan, maar er zijn ook genoeg momenten geweest dat ik veel meer water dronk dan dat ene flesje.

Het was over het algemeen vrij eenvoudig om vol te houden. Het ging me vooral om de routine in te bouwen om elke dag genoeg water te drinken. Ook neem ik altijd een reisbeker mee in de auto. Heerlijk en ideaal om aan je vochtinname te komen!

Extra tip: ik las eens ergens dat je lichaam je niet altijd kan vertellen of je dorst of honger hebt. Door te drinken in plaats van te eten als je tussentijds honger hebt, en te drinken voor een maaltijd zijn ook handigheidjes die kunnen helpen.

3. Snack ’s avonds niet

Verder lukte het me met enig discipline om in de avond niets meer te eten na een goede avondmaaltijd. Ik kon die discipline niet opbrengen in het weekend, dus ik doe dit vooral doordeweeks. Een tip hierbij is om na het eten al vrij snel je tanden te poetsen. Het frisse gevoel is dan een soort stok achter de deur om niet meer te eten. Een lekkere kop thee mocht van mij dan weer wel! Ook deze gewoonte is er ingebleven; ’s avonds gaan de snacks aan mijn neus voorbij.

4. Ontbijt wél

Ik heb nooit zo goed kunnen ontbijten. Weinig trek, of ik kon de tijd of zin moeilijk opbrengen. Nu is dat veranderd. Dat komt omdat ik ’s avonds niet meer snack en ook op de dag zelf veel meer uit vaste eetmomenten haal. Daarom start ik nu de dag met een stevig ontbijt.

5. Verzin tussendoortjes die je lekker vindt

Tussen mijn ontbijt en lunch zit aardig wat tijd, dus ik vind het wel zo fijn om ook tussendoor iets te eten. Gelukkig houd ik zelf van fruit. Vaak combineer ik dat met yoghurt en zo maak ik dan een lekker mixje met soorten fruit en gooi ik er gerust een lepel pindakaas doorheen.

Ook ben ik erachter dat ik een losse tomaat ( :)), rijstwafels met humus en avocado, gekookte eitjes en komkommers ideale tussendoortjes vindt wat ik lekker weg kan snacken. Als je dat verder lekker vindt, is dat goed vol te houden. Ga dus vooral op zoek wat je lekker vindt!

6. Geef de moed niet op

Ik heb er relatief lang over gedaan: ongeveer een halfjaar. Ik ben daar zelf wel blij mee, gezien ik nieuwe routines heb aangeleerd en ik liever natuurlijk afval dan me mee laat slepen door een dieet of in een jojo effect terechtkom. Maar dat betekent niet dat het makkelijk was. Als ik me weer wat opgeblazen voelde of zag aankomen, dan kon ik nog weleens opgeven. Toch is het me gelukt om weer verder te gaan, omdat ik een vrij helder streefgewicht had. Dus als je eens in de ongezonde modus schiet: kan gebeuren, maar wel weer aan de bak 😉

7. Houd je (concrete) doel voor ogen

Mijn aanleiding om wat af te gaan vallen, was mijn strakker zittende kleding. Ik heb bewust kledingitems die ik graag weer wilde dragen in mijn kast gehangen, zodat ik ze elke dag zag. Dit maakte me heel bewust dat ik bezig was met een heel concreet doel: die kleding weer passen. Steeds als het me dan even niet lukte om de motivatie op te brengen, dan probeerde ik daar weer aan te denken. Bovendien zag ik dus elke dag die items in de kast hangen. Los daarvan had ik dus ook een specifiek gewicht voor ogen (7 kilo afvallen), maar ik kan je vertellen dat het wel echt heel lekker voelt om nu die kleding weer te kunnen dragen!

Hopelijk kunnen deze tips jou ook helpen!