Ben je op zoek naar een weekendje weg naar minder bekende steden in Nederland? Terwijl steden als Amsterdam en Utrecht hun charme hebben, zijn er ook wat minder bekende steden in Nederland die zeker eens de moeite waard zijn om te ontdekken! In dit blogartikel neem ik je graag mee naar zes leuke steden voor een weekendje weg in ons prachtige kikkerlandje.

1. Delft

Ik trap hem af met de historische stad Delft. Wandel door de oude straatjes en bewonder de historische architectuur. Bezoek de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk, waar je het graf van de beroemde schilder Vermeer kunt vinden. Ook het Science Centre Delft is een aanrader, waar je wordt meegenomen in de wereld van technologie en innovatie.

Weekendje weg Delft

Geniet van een ontspannen boottocht over de grachten en proef heerlijke lokale lekkernijen op de Markt. Had ik al gezegd dat Delft de moeite waard is? ­čÖé

2. Haarlem

Kies eens niet voor Amsterdam, maar voor Haarlem: een stad vol kunst en geschiedenis. Bezoek bijvoorbeeld het Frans Hals Museum, waar je een uitgebreide collectie schilderijen uit de Gouden Eeuw kunt bewonderen. Verken het historische stadscentrum met prachtige architectuur en pittoreske straatjes.

Weekendje weg Haarlem

Geniet van de gezelligheid op de Grote Markt en bezoek de prachtige Grote Kerk. Vergeet niet om een fiets te huren zodat je ook nog even de omliggende duinen en stranden mee kunt pakken!

3. Zwolle

Even naar een andere kant van het land, want mijn derde tip is Zwolle! Zwolle staat bekend om Middeleeuwse pracht en moderne cultuur. Wandel door de oude stadspoorten en bewonder de historische gebouwen, zoals de Sassenpoort en de Grote Kerk.

Weekendje weg Zwolle

Als je van kunst houdt, is het Museum de Fundatie de moeite waard om te bezoeken. Geniet van de gezellige sfeer in de straten vol boetiekjes, caf├ęs en restaurants. Ben je wat meer een natuurliefhebber, verken dan het mooie natuurgebied de Wezenlanden.

4. Leeuwarden

Wist je dat Leeuwarden in 2018 is uitgeroepen tot d├ę culturele hoofdstad van Europa? Voor deze parel moet je wel even rijden als je net als ik midden in het land woont, gezien Leeuwarden de hoofdstad van Friesland is. Je kunt hier het water op in de prachtige grachten; een boottocht door de stad is dan ook zeker een tip.

Weekendje weg leeuwarden

Je kunt het Fries Museum bezoeken, waar je de rijke geschiedenis en cultuur van Friesland kunt ontdekken. Het is leuk om kennis te maken met de unieke Friese cultuur en tradities.

5. Zutphen

Gelegen aan de oevers van de rivier de IJssel, is Zutphen een historisch juweeltje dat vaak over het hoofd wordt gezien. Ik vind zelf Zutphen een van de mooiste stadjes in ons land. Je kunt de Sint-Walburgiskerk met toren bezoeken, die je kunt beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de stad. Je kunt lekker wandelen de oude stadsmuren en door alle vele hofjes.

Weekendje weg zutphen

Als je van shoppen houdt net als ik, word je ook blij van veel boetiekjes en ambachtelijke winkeltjes. Ook in Zutphen kan je een boottocht maken, namelijk over de IJssel. Of je nu geïnteresseerd bent in het verkennen van historische bezienswaardigheden, het ontdekken van kunst en cultuur, of gewoon genieten van de sfeer, deze stad heeft het allemaal.

6. Leiden

Leiden is een stad vol verrassingen en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het is een echte studentenstad, met de oudste universiteit van Nederland. Dit geeft de stad een levendige en bruisende sfeer, met talloze caf├ęs, restaurants en gezellige pleinen waar studenten samenkomen.

Weekendje weg leiden

Een van de bekendste attracties van Leiden is de prachtige historische binnenstad, met schilderachtige grachten, charmante straatjes en mooie gevels. Wandel door de oude straatjes en bezoek de Pieterskerk, of Beklim de 233 treden van de Leidse Burcht (een middeleeuws fort) en geniet van een mooi uitzicht over de stad.

Leiden

Als je het Museum De Lakenha bezoekt, kan je daar schilderijen van Rembrandt van Rijn bewonderen. Laatste tip is het SieboldHuis, een museum gewijd aan de Japanse kunst en cultuur, waar je de geschiedenis van de relatie tussen Nederland en Japan ontdekt!

Heb jij nog leuke tips voor een weekendje weg in Nederland? Laat het in de reacties weten!

Hier lees je meer reistips:

Volg me op Pinterest om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste ontdekkingen!