haar sneller laten groeien

Ik ben deze week naar de kapper geweest, er was maar liefst ruim 20 centimeter aangegroeid dat ik er graag weer af wilde hebben. Mijn laatste kappersbeurt is zo’n driekwart jaar geleden en ik ben dan ook gewend dat mijn haar behoorlijk snel groeit. Dit is altijd al zo geweest en ik ben nooit bang om er een flink stuk af te laten knippen en weer eens met een korter kapsel te experimenteren. Ik denk dat het snel groeien van je haar ook wel een genendingetje is. Als jij juist haar hebt wat niet zo snel groeit, kan je daar gewoon net iets minder geluk mee hebben. Al blijft jouw kapsel na een kappersbeurt wel langer in model – dus zie ook het voordeel 😉

Hoe laat je je haar sneller groeien?

Gelukkig zijn er veel manieren te vinden voor snellere haargroei, en vandaag vond ik het weer eens tijd voor een beautyblog waarin ik graag mijn tips deel om je haar sneller te laten groeien. Ik heb geen gouden formule in handen en geduld is nodig natuurlijk, maar deze tips kunnen je mogelijk helpen!

Tip 1: gebruik kwalitatieve producten

Bij mezelf merk ik dat low-budget producten een slecht effect op mijn haar hebben. Hiermee bedoel eigen merk producten van bijvoorbeeld Kruidvat of Etos. Ik gebruik zelf graag merken als Andrélon, Dove, L’Oréal Paris en ben momenteel aan het experimenteren met goede shampoobars. Dit is uiteraard voor iedereen weer anders, maar bij mij zie ik direct (negatief) verschil als ik een shampoo of zelfs haarlak van eigen merken gebruik. Hier lees je mijn ervaring met fijne haarproducten die doen wat ze beloven.

Tip 2: stem haarproducten af op jouw haartype

Bovendien is het aan te raden om goed te letten op het haartype waar een haarproduct voor is bedoeld. Als je last hebt van droog haar, probeer dan een set producten te gebruiken wat allemaal is afgestemd op het verzorgen van droog haar.

Tip 3: probeer niet teveel met je haar te doen

Als je eenmaal met je neus voor een schap vol haarproducten staat, kan je natuurlijk je slag slaan. Hoe verleidelijk het ook is, zou ik je toch willen aanraden om je te beperken tot een paar goede producten. Ik gebruik zelf enkel shampoo, conditioner, serum en af en toe een haarmasker en een snufje haarlak of droogshampoo als mijn haar het echt even nodig heeft. Dit pas ik ook toe bij het dragen van verschillende haarstijlen. Als je elke dag veel aan je haar zit, hittetools gebruikt en het volspuit met lak en andere producten (wat ik ook heel goed kan) – merk je dat je haar minder mooi wordt en minder snel groeit.

Tip 4: leef gezond

Als ik een periode netjes sport, gezond eet, veel water drink, genoeg slaap en voldoende ontspan, zie ik dit terug in mijn haar. Het glanst meer, voelt beter aan, ik krijg het sneller in model én het groeit sneller. Klinkt makkelijker dan gezegd en valt bij mezelf ook vaak tegen, maar dit kan je zeker wel helpen. Duwtje in de rug om weer de fitgirl uit te gaan hangen! En oja: ik zie ook vaak tips voorbij komen over voedingssupplementen. Altijd uit te proberen natuurlijk, ik heb het alleen zelf nog nooit gedaan dus ik heb hier ook geen ervaring mee.

Tip 5: geef een extra verzorgingsboost

In sommige periodes voelt mijn haar wat stugger en droger, pluist het wat meer en voel je gewoon dat het beter kan. Dan is het voor mij tijd om wat meer producten uit de kast te trekken en mijn haar een verzorgingsboost te geven. Hierbij denk ik meteen aan mijn favoriete haarmasker van L’Oréal Paris Elvive. Dit masker ruikt heerlijk en geeft mijn haar de extra verzorging die het op dat moment nodig heeft. Mijn haar voelt na gebruik direct zacht en verzorgd aan.

Wat ik ook ooit probeerde is het gebruik van een masker op droog haar, voor een wasbeurt. Dan wikkelde ik folie of een handdoek om mijn haar en liet ik het een uurtje intrekken. Daarna waste ik mijn haar pas. Dat werkte ook erg goed! Dit kost alleen wat meer tijd. Gezien ik mijn haar maar 2 x per week was, is dat te overzien 🙂

Daarnaast gebruik ik mijn haarserum weer wat meer, het liefste na het masker op handdoekdroog haar. Zo trekt het haarserum goed in je haar tijdens het opdrogen!

Tip 6: ga af en toe naar de kapper

Je haar sneller laten groeien zonder kappersbeurt? Dat kan, maar naar mijn mening gaat het mét kappersbeurten beter. Zorg dat je af en toe je gespleten haarpunten knipt en dat je haar gezond blijft, zodat het beter blijft groeien. Bovendien geeft mijn kapper ook tips en heeft vaak meer verstand van je type haar en welke verzorging daarbij past. Ik ga zelf twee keer per jaar naar de kapper en dat is voor mij perfect.

Tip 7: draag verschillende haarstijlen

Ik heb zelf altijd gedacht dat het los dragen van je haar beter zou zijn, tot ik in een tijdschrift las dat door het schuren van je haar tegen je kleding weer niet zo’n goed idee is. Echter is het altijd vast dragen van je haar ook niet goed. Daarom probeer ik altijd af te wisselen met vast en los haar. Om kalere plekken te voorkomen en haargroei te stimuleren, is het aan te raden om het vastdragen van je haar in hoogte af te wisselen. Draag je vaak een staart? Probeer dan eens een periode een lagere of hogere staart. Ik heb zelf best lang een strakke staart op dezelfde hoogte gedragen, waar ik nu een wat kalere plek heb ontdekt…

Tip 8: voorkom afbrekende haren

Over strak gesproken, probeer je haar niet teveel strak te dragen. Het zit heerlijk (i know), maar het is niet zo goed voor je haar. Als ik zelf een tijdje strakke kapsels draag, merk ik ook direct afbrekende plukjes. Ondanks dat die korte plukjes ook babyhaartjes kunnen zijn, weet ik zeker dat hier ook voor een groot deel afbrekende haren bij zitten. Dat vind ik zelf niet mooi, niet lekker zitten én hierdoor gaat je haar natuurlijk niet sneller groeien maar moet het weer bijna van begin af aan gaan groeien…

Het gebruik van haarelastiekjes zonder metalen stukje erin gaat je ook heel wat afbrekende haartjes schelen. Dit kunnen gewone elastiekjes of dit soort elastiekjes zijn:

Tip 9: laat haarproducten hun werk doen

Geef producten als conditioner of een haarmasker echt even de tijd om in te werken. Conditioner laat ik altijd een ruimte minuut intrekken voor het uitspoelen, en een haarmasker 2 -3 minuten. Scrub in tussentijd lekker je gezicht of geniet van de heerlijke geur in je haar 😉

Vergeet een shampoo ook niet goed in te masseren. Ik probeer altijd een hoofdmassage te doen als ik mijn haar grondig met shampoo insmeer. Dit stimuleert de doorbloeding las ik eens – en is daarnaast een fijn ontspannen moment 🙂

Tip 10: probeer weerinvloeden te beperken

Koude gure wind, regen en de warme zon: je haar wordt er vaak niet beter van. Ik probeer mijn haar bij wind vast te doen om klitten te voorkomen, bij regen een capuchon over mijn hoofd te trekken en bij veel en hete zon gebruik ik extra veel serums en hydraterende haarmaskers om mijn haar een oppepper te geven. Er bestaan ook speciale sprays om je haar tegen UV-stralen te beschermen, daar heb ik zelf geen ervaring mee. Wel probeer ik mijn haar als ik ga zonnen vaak vast te dragen, want: minder haar aan de oppervlakte wat je zon kan beschadigen!

Tip 11: bescherm je haar tegen hitte

Hitte is funest voor je haar, dat weten we allemaal. Echter is je haar föhnen en stylen ook weleens fijn en zit het vaak ook nog eens veel mooier in model. Probeer het gebruik van stylingtools te beperken en gebruik áltijd een heat protector. Zelf style ik mijn haar af en toe en zorg ik voordat de föhn aangaat dat er een serum en föhnspray met daarin een heatprotector in mijn haar verdeeld is.

Tip 12: spoel en föhn koud na

Na het wassen spoel ik mijn haar altijd met koud water na. Ook na een warme föhnbeurt sluit ik af met een minuutje koud föhnen. Ik heb er niet altijd zin in, maar 1) je went eraan en 2) je haar ziet er veel beter uit. Het sluit je haarschubben, waardoor ze minder snel beschadigen en je haar krijgt een glansboost.

Tip 13: verzorg ook ’s nachts

Verzorg je je haar heel goed, vergeet dan niet ’s nachts verkeerd om te gaan met je haar. Gebruik bijvoorbeeld een satijnen kussensloop, draag je haar los of heel losjes vast met bijvoorbeeld een scrunchie of elastiekje zonder metalen tussenstukje in een knot of losse vlecht.

Tip 14: doe voorzichtig

Laatste tip: behandel je haar als een porseleinen vaas. Borstel voorzichtig, van beneden naar boven, pluk voor pluk. Gebruik een goede, zachte borstel en gebruik bij nat haar een speciale borstel voor nat haar.

Bij droog haar gebruik ik een speciale borstel met zachte haren:

Bij nat haar gebruik ik een speciale borstel, een tangle teezer:

Gebruik een anti-klitspray als voorzichtig borstelen je te lang duurt. Droog je haar voorzichtig af en wrijf niet of heel zachtjes. Wees een beetje lief voor je haar!

Dat waren mijn tips om je haar sneller te laten groeien en die voor mij goed werken. Heb jij voor mij nog tips? Laat het zeker even weten in de reacties. Op naar die glanzende haarlokken!

Volg me op Pinterest om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste blogs en pins.

Lees hier meer over kapsels & haar: